![]() |
|
|
|
#1 |
![]() Üyelik tarihi: 10.03.2008
Tecrübe Puanı: 3
![]() |
Soykırım’ demeyen büyükelçi onaylandı..
ABD Senatosu, 1915 Ermeni olaylarıyla ilgili ‘soykırım’ kelimesini kullanmaktan kaçınan Marie L. Yovanovitch’in Erivan Büyükelçiliği’ne getirilmesini kabul etti. ABD’nin Ermenistan’ın başkenti Erivan’a atadığı yeni Büyükelçi Marie L. Yovanovitch, uzun süren bir sorgulama sürecinin ardından önceki gün ABD Senatosu tarafından onaylandı. Böylelikle uzun süredir müsteşarlık seviyesinde temsil edilen ABD’nin Erivan Büyükelçiliği’ne resmen atama yapılabildi. Yovanovitch’in onay sürecinde yapılan oturumda New Jersey Senatörü Robert Menendez, Yovanovitch’e 1915 olayları ile ilgili belgeleri okuyarak defalarca, “neden soykırım kelimesini kullanmadığını?” sormuş, Yovanovitch de, “ABD hükümeti ve ben Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde yaşanan toplu kıyımlar, etnik temizlik ve zorla göç sırasında hayatını kaybeden 1.5 milyon Ermeninin yasını tutuyorum. Ama yönetim politikası gereği o kelimeyi kullanmıyoruz” yanıtını vermişti. Marie L. Yovanovitch, Ermeni Lobisi’nin desteklediği Demokrat başkan adayı Barack Obama’ya gönderdiği soruları da yazılı olarak yanıtlamak zorunda bırakıldı. Evans çağrılmıştı ABD’nin eski Erivan Büyükelçisi John Evans, “soykırım” kelimesini kullandığı için 3 yıl önce Türkiye ve Azerbaycan’ın tepkisi üzerine Washington’a geri çağrılmış, yerine atanması öngörülen Richard Hoagland’ın onay süreci Senato’daki oturumda yine “soykırım” kelimesini kullanmadığı gerekçesiyle Robert Menendez tarafından engellenmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Erivan’da bir büyükelçinin eksikliğini Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza ve Avrupa ve Avrasya İşleri Direktörü Dan Freed tarafından birkaç kez dile getirmiş, bu boşluk nedeniyle ABD’nin ikili ilişkiler kadar Azeri-Ermeni, Türk-Ermeni ilişkilerine yeterince katkı yapamadığına dikkat çekmişti.
|
![]() |
| Tag (Etiket) |
| büyükelçi, onaylandı, soykırım |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|